blindfriendly
rss
rss
Közelebb egymáshoz és Európához
"Jelképes jelentősége van annak, hogy az első európai polgári kezdeményezést, amelyet nyilvántartásba vett az Európai Bizottság, fiatalok indították. Külön öröm, hogy a szervezők között három magyar fiatal van" - mondta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a Fraternité 2020 elnevezésű kampány európai parlamenti bemutatkozásán. Az előreláthatólag nyár végén kezdődő aláírásgyűjtés célja, hogy az Európai Unió bővítse, tegye szélesebb körben elérhetővé az európaiak mobilitását elősegítő programokat.
 
"A Fraternité 2020 európai polgári kezdeményezés, amely arra irányul, hogy a fiatalok és általában véve az európaiak többet utazzanak, jobban megismerjék egymást és egymás kultúráját, olyan cél, amelyet minden erőnkkel érdemes támogatni" - fejtette ki Göncz Kinga az Európai Parlamentben tartott szerdai sajtótájékoztatón. "Jelképes jelentőségű, hogy az egymillió aláírás összegyűjtésére vállalkozó első összeurópai kezdeményezés fiataloktól indult ki, és külön öröm, hogy három magyar is szerepet vállalt benne. Ez a kampány tartalommal tölti meg azt a közös és gyakran hangoztatott törekvésünket, hogy Európát közelebb hozzuk a polgárokhoz. Az Európán belüli mobilitás támogatásával, az Erasmus és más csereprogramok bővítésével, a határokon átnyúló önkéntesség ösztönzésével ezt a célt valósíthatjuk meg" - fogalmazott a szocialista képviselő, aki az európai polgári kezdeményezés egyik parlamenti véleményezője volt. Göncz Kinga hozzátette: "Amikor több Európáról beszélünk, tudjuk, hogy ehhez szükség van az Európát jól ismerő polgárok támogatására. A mobilitás hozzájárul egymás jobb megismeréséhez. Így teremthetünk a nemzeti mellé valódi európai identitást".
Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Fraternité 2020 szervezői jelenleg az online aláírásgyűjtésre szolgáló honlap elindításához szükséges pénz előteremtésén dolgoznak. "Az Európai Parlamentben a rendelet kidolgozásakor arra törekedtünk, hogy a polgári kezdeményezések elindítóit ne terheljük sem felesleges ügyintézéssel, sem magas költségekkel. A Fraternité 2020 elindításának tapasztalatai arra intenek, hogy ki kell javítanunk a hibákat, és a többi döntéshozó intézménnyel egyetértésben úgy módosítanunk a rendeletet, hogy az jelentősen megkönnyítse a kezdeményezők dolgát, anyagi értelemben is" - szögezte le Göncz Kinga, aki európai parlamenti képviselőként az elsők között csatlakozott a kezdeményezés támogatóihoz.
Háttér:
Az európai polgári kezdeményezés intézményét az EU Lisszaboni Szerződése hívta életre. Segítségével az európai polgároknak először nyílik lehetősége arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan, az Európai Unió hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják az egységes európai fellépést. A kezdeményezéshez egymillió uniós polgár aláírása szükséges, az EU legkevesebb 7 tagországából. Az európai polgári kezdeményezés részletes végrehajtási szabályait tartalmazó jogszabály idén áprilisban lépett hatályba.
A Fraternité 2020 polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság tegyen lépéseket az európaiak mobilitását segítő programok kibővítésére, minőségének emelésére és rendszeres értékelésére. A szervezők a nyár végére tervezik az online aláírásgyűjtés megkezdését. Egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak hivatalosan is javaslatot kell tennie a Fraternité 2020 céljainak megvalósítására.
 
2012.07.12. 13:11
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: