blindfriendly
rss
rss
Schengent nem bízhatjuk csak a kormányokra!
"A képviselők egyértelműen elutasították az uniós határőrizeti rendszer tagállamok által elhatározott 'reformját', amely a kormányok önös érdekeinek vetné alá a schengeni vívmányokat. Az állampolgári jogi bizottságban lezajlott tegnapi szavazás eredménye, és a mai vita egyértelmű üzenet a Tanácsnak: az Európai Parlament nem lesz partner a közösségi módszer megtorpedózásában" - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a parlament állampolgári jogi bizottságának alelnöke az után, hogy a képviselőtestület kedd délelőtt élesen bírálta a schengeni rendszer működését érintő múlt héten megszületett tanácsi döntéseket.
 
"A tagállamok nem csak a szerződés betűjével, hanem saját, korábban kinyilvánított szándékaikkal is szembe mentek, amikor úgy döntöttek, hogy a schengeni övezet működtetésébe nem engednek beleszólást az európai uniós intézményeknek" - mondta Göncz Kinga, emlékeztetve arra, hogy korábban épp az állam- és kormányfők kérték fel az Európai Bizottságot a határőrizeti rendszer közösségi alapú átalakítását célzó jogszabály kidolgozására. "Schengen az egyik legfontosabb közösségi vívmányunk, ezért működtetését nem bízhatjuk csupán a tagállamokra. Ahogyan az euró is megroppan szilárd közösségi alapok nélkül, úgy a közös határőrizeti rendszer sem képes hatékonyan és megbízhatóan működni, ha pusztán a kormányok gyakran egymásnak ellentmondó érdekeinek van alárendelve. A tagállamközi Tanácsban megszületett kompromisszumot, amely továbbra is kormányközi keretben hagyná a döntéseket a schengeni övezet működésének értékeléséről és a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról, elfogadhatatlannak tartjuk és elutasítjuk" - hangsúlyozta a képviselő, aki szerint a Huszonhetek múlt heti döntésükkel az erősödő populista, nacionalista erőknek tettek engedményt.
Göncz Kinga kifejtette: nem engedhetjük, hogy a határőrizet ideiglenes visszaállítását egyoldalú értékelés és döntés előzze meg, nem hagyva abba érdemi beleszólást sem az Európai Parlamentnek, sem az Európai Bizottságnak. "A jelenlegi rendszer kudarcot vallott, ezért határoztuk el a megreformálását. Ennek útja Schengen megerősítése, mégpedig a közösségi döntéshozatal által, nem pedig a gyengítése, ahogyan a kormányok szeretnék. Bízom benne, hogy az élénk parlamenti reakciók jobb belátásra bírják a Tanácsot" - mondta a képviselő, hangsúlyozva, hogy az állampolgári jogi bizottság hétfő esti rendkívüli ülésén lezajlott szavazáson a képviselők egyértelműen ilyen szellemben foglaltak állást.
 
2012.06.12. 11:01
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás