blindfriendly
rss
rss
Veszélyben a döntés az albán vízummentességről
"Ha az albán parlamenti pártok - kormánypártiak és ellenzékiek - képtelenek lesznek az építő párbeszédre, és nézeteltéréseik parlamenten belüli, jogállami keretek között történő megtárgyalására, azzal veszélybe sodorhatják a döntést a vízumkényszer feloldásáról Albániával szemben" - fejtette ki Göncz Kinga az EU-Albánia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottság május 4-iki brüsszeli ülésén. A szocialista képviselő az emberi jogok helyzetéről és a jogállam működéséről szóló előterjesztések előadójaként arra hívta föl a figyelmet, hogy nem elég elfogadni a demokratikus intézményrendszer működését biztosító jogszabályokat, azokat be is kell tartani.
 
"Őszintén sajnálom, hogy a kétnapos vitában kevés jelét tapasztaltam a konstruktív párbeszédre való törekvésnek a szembenálló albán politikai erők részéről. A politikai ellenfél érveinek a meghallgatása, az együttműködést lehetővé tévő, építő javaslatok kidolgozása elengedhetetlen feltételei a politikai bizalom helyreállításának. A politikai viták megoldásának a színhelye a parlament, a parlamenten kívüli akciók aláássák a demokráciát" - hangsúlyozta felszólalásában Göncz Kinga. "Albánia európai uniós csatlakozásának meggyőződéses támogatójaként bízom benne, hogy az albániai parlamenti pártok megtalálják a dialógus módját az ország integrációs felkészülésének ebben a fontos szakaszában". A képviselő aggodalmának adott hangot, hogy a makacs szembenállás veszélybe sodorhatja az EU várhatóan kedvező döntését a vízumkényszer feloldásáról az albán állampolgárokkal szemben.
Albánia ratifikálta az emberi jogok tiszteletben tartásáról szóló nemzetközi szerződéseket, és megalkotta a jogállam működését biztosító törvények többségét. A jogszabályok gyakorlatba való átültetése azonban kívánnivalókat hagy maga után, legyen szó akár az igazságszolgáltatás vagy a média függetlenségének a biztosításáról - hangsúlyozta előterjesztésében Göncz Kinga. Problémásnak nevezte az antidiszkriminációs törvények végrehajtásának a hiányosságait, a nők és a gyermekek elleni erőszak nem csökkenő mértékét, a szexuális orientáción és a nemzetiségi alapon történő hátrányos megkülönböztetés különböző formáit.
Háttér:
Albánia 2009 áprilisában nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz. Jelenleg az Európai Bizottság értékeli az ország felkészültségét a kérdőívre adott válaszai alapján. Az értékelést és a vízumkényszer föloldását kezdeményező bizottsági döntést azonban hátrányosan befolyásolhatja a parlamenti pártok közötti makacs szembenállás. Sem a kormánypártok, sem az ellenzék nem hajlandó az együttműködésre, veszélyeztetve a demokratikus intézményrendszer normális működését. A 2009 júniusi választásokon alulmaradt, az eredmények hitelességét kétségbe vonó Szocialista Párt 2009 szeptemberétől bojkottálta a parlament tevékenységét, a múlt heti utcai megmozdulásokat követően pedig néhány napja 22 képviselőjük, és 180 szimpatizánsuk kezdett éhségsztrájkba tiltakozása jeléül. Az EP-Albánia vegyesbizottság brüsszeli ülésén az európai parlamenti képviselők a nézeteltérések tárgyalásos úton történő megoldására szólították föl a kormánypárt és az ellenzék tagjait egyaránt.
 
(A fotó Sali Berisha albán kormányfő, és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke 2010 áprilisi brüsszeli találkozóján készült)
 
2010.05.04.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás