blindfriendly
rss
rss
A vízummentesség alapja a kritériumok teljesítése
"Az Európai Parlament ismét tanúbizonyságát adhatja annak, hogy támogatja a Nyugat-Balkán országainak fölzárkózását, csatlakozását az Európai Unióhoz. Sem a vízummentesség megadásának, sem a taggá válásnak nincs és nem is lehet más feltétele, mint a kritériumok teljesítése" - vélekedett Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az Albánia és Bosznia-Hercegovina vízummentességéről szóló parlamenti jelentés október 6-iki vitájához benyújtott írásos hozzászólásában.
 
"Nagy jelentőségűnek tartom, hogy az albániai és a bosznia-hercegovinai polgárok vízummentességének biztosításával hamarosan a volt Jugoszlávia csaknem valamennyi lakója élvezheti az engedély nélküli utazás lehetőségét az Európai Unióba" - áll Göncz Kinga hozzászólásában. A képviselő méltatta, hogy mindkét ország megfelelt a bel- és igazságügyi szerveikkel szemben támasztott szigorú követelményeknek, és bizonyította, hogy kész és képes teljesíteni a sokrétű elvárásokat. A helyszíni ellenőrzéseken az uniós szakértők meggyőződtek arról is, hogy a biztonsági kockázatok kiszűrhetők. "Elfogadhatatlan, ha a kritériumok teljesítésének elfogulatlan értékelése helyett belpolitikai megfontolások befolyásolják a kormányok lépéseit" - fejtette ki Göncz Kinga arra utalva, hogy egyes tagállamok "biztonsági problémákra" hivatkozva. próbálják megtorpedózni a küszöbön álló kedvező döntést.
A vízummentesség megadása egyben jelzés az érintett országoknak is: sikerrel vehetik az akadályokat, ha politikai egyetértés övezi a felkészülést. "Örömmel vettem tudomásul, hogy Albániában és Bosznia-Hercegovinában a politikai erők összefogtak a cél érdekében. Őszintén remélem, hogy az EU-taggá válásnak a mostanihoz hasonló, kézzelfogható eredmények formájában megnyilvánuló lehetősége fölgyorsítja fölzárkózásuk folyamatát, és segít legyűrni a csatlakozásukat hátráltató nacionalista, megosztó törekvéseket" - szögezte le Göncz Kinga írásbeli hozzászólásában.
 
2010.10.07.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás