blindfriendly
rss
rss
Az EP teljessé tenné a vízummentességet
Üdvözölte Göncz Kinga, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke, hogy a testület kedden nagy többséggel támogatta Albánia és Bosznia-Hercegovina fölkerülését a vízummentes országok listájára. "Ha a tagállamközi Tanács is jóváhagyja a döntést, akkor a volt Jugoszlávia csaknem valamennyi polgára még az idén vízum nélkül utazhat az EU tagállamaiba".
 
Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi Bizottsága azt a jelentést, amely javasolja, hogy Albánia és Bosznia-Hercegovina kerüljön le a vízumköteles országok listájáról. A kedvező bizottsági döntést követően a képviselőtestület előreláthatólag októberben szavaz a két délszláv köztársaság polgárainak vízummentességéről. Ha a tagállamok is jóváhagyják a döntést, Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai néhány hónapon belül éppúgy élvezhetik az engedély nélküli utazás lehetőségét az Európai Unió határain belül, mint a többi volt jugoszláv köztársaság lakói.
Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a szakbizottság alelnöke úgy értékelte, hogy a döntéssel az Európai Parlament világossá tette: nyitva áll az unió ajtaja a Nyugat-Balkán országai előtt, és ha teljesítik a csatlakozás szigorú feltételeit, Európa is állja a szavát. "A remélhetőleg hamarosan valósággá váló vízummentesség, a szabadabb utazás lehetősége segíti a kapcsolatépítést a délszláv köztársaságok és az unió polgárai között, és ez lendületet adhat a taggá válásuk folyamatának" - értékelte a képviselő a bizottsági szavazást.
Háttér:
A volt Jugoszláviát alkotó köztársaságok közül Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia lakói 2009 decembere óta vízummentesen utazhatnak az Európai Unió területére. A parlamenti döntést követően nagy esély van rá, hogy Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai még az idén élhetnek ugyanezzel a lehetőséggel. A Tanács határozata alapján a 2008-ban függetlenné vált Koszovóval a feltételek teljesítése esetén hamarosan tárgyalások kezdődhetnek a vízumkönnyítésről, illetve vízumliberalizációról.
 
2010.09.28.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás